Over ons hout

Voor onze producten streven wij ernaar zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen. De basis voor al onze producten is hout. Hout is tevens onze passie. Als basis houtsoorten gebruiken wij lariks/douglas, kastanje, cumaru, Accoya en eikenhout. In overleg staan we zeker open voor het verwerken van andere duurzame materialen en houtsoorten.

Lariks / Douglas

Herkomst: Nederland en Duitsland

Lariks/Douglashout is bijzonder duurzaam door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is. Deze Europese naaldhoutsoorten worden steeds meer gewaardeerd door architecten vanwege de duurzaamheid (klasse III), de fijne verwerking en beschikbaarheid. Lariks/Douglas is zeer geschikt als constructiehout. In het bijzonder voor terrasoverkappingen, schuttingen en vlonders of tuinmeubelen. Onze lariks/douglas producten leveren we enkel in combinatie met een voetsteun zodat het hout niet in grondcontact komt. Hierdoor gaan onze producten nog langer mee.

 

 

 

Tamme kastanje

Herkomst: Frankrijk en Italië

Kastanjehout is mooi robuust materiaal. Het hout is namelijk van nature zeer duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse I-II. Kastanjehout heeft een hoge duurzaamheid doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit. Het hout van de tamme kastanje is fijn vezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is zeer geschikt voor het vervaardigen van hekken, tuinmeubilair, bruggen en voor steunpalen voor hekwerken langs de kust. Het is een boomsoort die redelijk snel groeit en toch hard hout oplevert. In sommige delen van Zuid-Europa bestaat de ‘hakhoutcultuur’ al meer dan tweeduizend jaar. Uit deze gebieden wordt door de omlooptijd van het hakhout (15-20 jaar) steeds maar een beperkt gebied gekapt, zodat een gevarieerde biotoop in stand wordt gehouden.

 

 

 

Eiken

Herkomst: Frankrijk

Ons eikenhout is afkomstig uit Frankrijk en valt met haar duurzaamheidsklasse II onder de noemer Europees hardhout. Eiken is sterk en hard en toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Onder water moet het wel goed beschermd en geconserveerd worden (paalwerk en jachtbouw). Eiken is vrijwel overal toe te passen, denk aan constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken en als verlichtingsarmatuur. Eiken heeft net als tamme kastanje, een hoog natuurlijk looizuurgehalte. Metalen die in contact komen met eiken kunnen daardoor snel corroderen. Eikenhout heeft een heel eigen karakter met een mooie ‘vlamtekening’. Het kan onbehandeld gebruikt worden en blootgesteld aan de elementen zal het in de loop der jaren op heel natuurlijke wijze licht vergrijzen. Eikenhout wordt standaard vers fijn bezaagd geleverd voor onze toepassingen in de verlichtingsproducten.

 

 

 

Accoya

Herkomst: Nieuw Zeeland

Een zeer interessante houtsoort, als duurzaamheid bovenaan je lijst staat. Accoya hout valt in duurzaamheidklasse I en is het duurzaamste hout ter wereld. Het blijft bovengronds 50 jaar en in grond-watercontact 25 jaar en langer in topconditie. Accoya is door en door gemodificeerd, verduurzaamd via een natuurlijke verzuringsmethode. Dat betekent dat als je Accoya hout zaagt of profileert er nooit houtoppervlakten bloot komen te liggen die niet verduurzaamd zijn. Deze modificatie heeft twee belangrijke voordelen: je kunt gegarandeerd vertrouwen op de duurzaamheid op een wijze die voorheen niet mogelijk was. Het hout is gegarandeerd van constante kwaliteit volgens vastgestelde normen.

 

 

 

Cumaru

Herkomst: Brazilië

Cumaru is een zeer stabiele en duurzame houtsoort met een prachtige kleur én uitstraling. Deze houtsoort wordt dan ook niet alleen gebruikt voor het uiterlijk, maar ook voor zijn lange levensduur. De Zuid-Amerikaanse houtsoort heeft een geel- tot roodbruine kleur. Ondanks het gewicht en de hardheid laat cumaru zich goed bewerken. Na het schaven wordt het oppervlak zeer glad. Timberlab gebruikt deze houtsoort standaard voor het type PUNTO. Daarnaast kan de PUNTO met het FSC100% certificaat geleverd worden. Hiermee wordt gegarandeerd dat het hout afkomstig is uit bossen die duurzaam worden beheerd.

 

 

 

 

Duurzaamheid van ons hout

klasse mate van duurzaamheid indicatie levensduur in jaren
1 zeer duurzaam > 25 Accoya
1-2 duurzaam tot zeer duurzaam 15-25 Kastanje
2 duurzaam 15-25 Eiken
3 matig duurzaam 10-15 Lariks/Douglas
4 weinig duurzaam 5-10
5 niet duurzaam < 5